Vejlenserne bliver franarret penge over nettet

Flere og flere vejlensere bliver franarret penge over nettet. I 2013 eksploderede antallet af anmeldelserne, og de ligger stadig højt. 

Af Tim Bergholdt Barsøe, torsdag den 14. marts 2019

Et stigende antal vejlensere har siden 2013 oplevet at blive snydt på nettet. Det viser tal fra Danmarks Statistik. Tallene dækker blandt andet over tilfælde, hvor folk oplever at få misbrugt deres kreditkortoplysninger på nettet. Tyveri over nettet tog fart i 2013 og er steget siden.

Databedrag, som det hedder, står nu for lige over halvdelen af alle bedragerisager i Vejle Kommune. Udviklingen i databedrag er omtrent den samme på landsplan, og flere og flere forbrydelser sker på nettet. Det fortæller Linda Kjær Minke, medlem af Det Kriminalpræventive Råd.

”Der er nogen, der er hamrende dygtige til at hacke oplysninger,” siger hun.

Der er generelt kommet flere anmeldelser af bedrageri, så stigningen i databedrag er en del af en samlet stigning.

Den røde linje viser antallet af sigtelser, og den blå linjer antallet af anmeldelser. Kilde: Danmarks Statistik

 

Nyt center til gøre politiets arbejde nemmere
En ny enhed i politiet, der hedder LCIK, skal samle al håndtering af datakriminalitet i Danmark under ét tag. Det skal blandt andet gøre det nemmere for politiet at opklare de mange databedragerisager. Det skyldes især, at politiet nu kan håndtere sagerne samlet.

Nogle gange bor offer og forbryder nemlig ikke i den samme politikreds, og førhen skulle politiet i de to politikredse koordinere opklaringsarbejdet. Det har tidligere gjort det svært for politiet at opklare sagerne. Centeret samlet det hele og sender det ud til den politikreds, hvor den mistænkte bor.

I januar udtalte lederen af det nye center, Trine Møller, til DR, at hun tror på, at centeret kan gøre en forskel.

“Vi kommer til at være hurtigt ude i forhold til at få identificeret gerningsmanden og få den sagspakken ud til kredsene, så vi kan få stoppet ham, når han har lavet ti forhold. Det er også rigtig meget, men vi har jo set nogen, der har lavet rigtigt mange forhold” sagde hun til DR i januar.