Vejlensere har de forkerte uddannelser

Antallet af universitetsuddannede i Vejle er stigende, mens andelen af erhvervsuddannede er faldende. Det er en uheldig udvikling, siger næstformand for Arbejdsmarkedsudvalget, Svend Erik Nielsen (DF).

Af Louise Harkjær Møller, torsdag den 14. marts 2019

Antallet af universitetsuddannede i Vejle stiger, men det interesserer ikke Arbejdsmarkedsudvalget. De fokuserer i stedet på, at flere skal have en erhvervsuddannelse. Foto: Louise Harkjær Møller

På fem år er der kommet 2200 flere universitetsuddannede i Vejle Kommune. Samtidig er andelen af vejlensere med en erhvervsuddannelse faldet med to procent. Det viser de nyeste tal fra Danmarks Statistik (2017). Udviklingen bekymrer Svend Erik Nielsen (DF), næstformand for Arbejdsmarkedsudvalget.

”Vi begræder, at der er for få, der har en erhvervsuddannelse. Vi arbejder for at gøre særligt håndværksuddannelserne mere attraktive,” siger Svend Erik Nielsen.

Arbejdsmarkedsudvalget har stort fokus på, at flere skal tage en erhvervsfaglig uddannelse frem for at gå en akademisk vej. De forsøger blandt andet at tiltrække unge til erhvervsuddannelserne med belønninger til de elever, der afslutter deres uddannelse med et særligt flot resultat. Kommunen inviterer blandt andet eleverne til reception på rådhuset, hvor de modtager anerkendelse, et diplom og en statuette.

Svend Erik Nielsen mener, det er positivt, at flere akademikere bosætter sig i Vejle, men han er ikke interesseret i at hjælpe dem med at komme i arbejde, selvom tal fra Danmarks Statistik viser, at ledigheden blandt universitetsuddannede stiger i Region Syddanmark.

På fem år er antallet af ledige universitetsuddannede i Region Syddanmark steget fra 750 til 1000. Kilde: Danmarks Statistik

“Det er op til akademikerne selv og det private arbejdsmarked at finde en balance mellem arbejdskraft og arbejdspladser. Vi arbejder primært for at få flere til at tage en erhvervsuddannelse,” siger Svend Erik Nielsen.

Hos Studievalg Danmarks afdeling i Vejle oplever de, at mange unge gerne vil uddanne sig lokalt, og det stemmer godt overens med Arbejdsmarkedsudvalgets mål om, at flere skal have en erhvervsuddannelse. Syddansk Erhvervsskole tilbyder nemlig 20 forskellige erhvervsuddannelser i Vejle, mens det ikke er muligt at læse på en universitetsuddannelse i byen.