Fugt og svamp hærger lejlighed ejet af Teddy H. Thomsen Holding A/S

Lejlighed på Grejsdalsvej er plaget af fugt og svamp. Lejemålet er ejet af Teddy H. Thomsen Holding A/S, og flere lejere føler sig snydt af udlejningsvirksomheden. Ifølge sagsbehandler fra Danske Lejere er det svært at stoppe dårlige udlejere fra fortsat at udleje boliger.

Af Josefine Rasmussen, torsdag den 14. marts 2019

Gasovnen er den eneste måde, hvorpå Peter Bjerg kan holde lejligheden varm på Grejsdalsvej. Foto: Alexander Brøndum

I lejligheden på Grejsdalsvej kan man mærke fugten i tapetet i stuen, når man kører hånden henover væggen. I midten af stuen står der en gasovn med en gul gasflaske sluttet til. I rummet ved siden af står der yderligere ni tomme gasflasker. Gasflasker som er blevet brugt til at holde lejligheden varm.

”Lige så snart temperaturen falder til omkring de tre grader, bliver det fuldstændig umuligt at varme hjemmet op. Jeg har brugt en formue på gasflasker til gasovnen,” siger Peter Bjerg, som bor i lejligheden, ejet af Teddy H. Thomsen Holding A/S.

En stor sort plet er vokset frem bag sofaen. Foto: Alexander Brøndum

Bag sofaen i stuen er der vokset en stor sort plet frem på det hvide tapet. Teknologisk Institut, som beskæftiger sig med skimmelsvampsager, råder beboere i gamle bygninger til at placere møbler med en afstand fra ydervæggen, for at undgå vækst af skimmelsvamp. Fugten på tapetet og pletten på væggen bag sofaen er dog placeret på en indervæg, som ikke grænser op til den kolde luft udenfor.

”Man ved, at når der kommer fugt på to vægge midt inde i lejligheden, så er huset dårligt isoleret,” siger Peter Bjerg.

Hovedpine i en måned
Selvom der er problemer i lejligheden, har Peter Bjerg ikke haft nogen problemer med udlejeren.

”Jeg har aldrig haft nogen personlige problemer med Teddy. Det er kun boligen, der er problemer med. Der er skimmelsvamp, og jeg har lidt af hovedpine i en måned,” siger Peter Bjerg.

Ifølge Teknologisk Institut kan skimmelsvamp påvirke beboerens immunforsvar og give symptomer som hovedpine og træthed.

Badeværelset er hårdt ramt af fugtskader. Foto: Alexander Brøndum

På badeværelset er der vokset en mørk plet frem rundt om udlufteren i brusekabinen. Peter Bjerg fortæller, at han hver anden uge vasker hele badeværelset ned med rodalon for at undgå, at sort svamp vokser frem mellem klinkerne i hjørnet.

Fem sager mod Teddy H. Thomsen Holding A/S
Sagsbehandler Jan Holm Jensen fra Danske Lejere fortæller, at de har i alt fire afsluttede sager mod Teddy H. Thomsen Holding A/S samt en sag, som endnu ikke er afsluttet. Jan Holm har selv arbejdet med en sag mod Teddy H. Thomsen Holding A/S.

”Jeg kan huske, at jeg havde problemer med at få svar fra Teddy under sagerne. De ejendomme, han har, er noget gammelt lort,” siger Jan Holm Jensen.

Teddy H. Thomsen Holding A/S ejer 44 udlejningsejendomme i syv forskellige danske byer. Ejendommene befinder sig i Esbjerg, Fredericia, Gadbjerg, Kolding, Varde, Randers og Vejle.

Meget svært at stoppe dårlige udlejere
Jan Holm Jensen forklarer, at det er meget svært at stoppe dårlige udlejere. Det skyldes, at udlejere generelt får meget få sanktioner. Når en lejer kører en sag mod en udlejer, giver Huslejenævnet ved sagens afgørelse en nævnsafgørelse. Afgørelsen kan blandt andet kræve, at udlejeren tilbagebetaler lejeren det fulde depositum. Hvis en udlejer ikke retter sig efter nævnsafgørelsen, kan Huslejenævnet indberette lejeren til Grundejernes Investeringsfond, som derefter giver lejeren et ’klip.’ Når en lejer har fået tre ’klip,’ er det meningen, at lejeren skal fratages retten til at udleje boliger.

”Nogle gange er tre klip fra Grundejernes investeringsfond ikke nok. For eksempel har Møllebo A/S otte klip, men lejer stadig boliger ud. Derfor er det meget svært at stoppe dårlige lejere med at udleje boliger,” siger Jan Holm Jensen

Danske Lejere råder lejere til at læse deres lejekontrakt grundigt igennem, før de underskriver den. Desuden bør lejere være opmærksomme på, at udlejeren ikke kan kræve, at lejemålet afleveres nyistandsat ved fraflytning, hvis lejeaftalen er indgået efter 2015.

Teddy Thomsen har ikke svaret på Hvem Hvad Vejles henvendelser vedrørende kritikken.