Borgerindflydelse er vigtig for udviklingen af nyt Rådhustorv

Den endelige plan for renovering af byens Rådhustorv er klar til at blive præsenteret ved et borgermøde torsdag aften. For Teknikudvalget, der står bag planen, har det været vigtigt at inddrage borgerne i udviklingen af fremtidens Rådhustorv.

Af Emma Severinsen, onsdag den 13. marts 2019

Rådhuspladsen vil blive 40 procent større, når renoveringen er færdig. Illustration: Vejle Kommune og Schønherr.

For byrådet i Vejle Kommune har det været vigtigt at inddrage borgerne i, hvordan fremtidens Rådhustorv skal se ud, da det er en betydningsfuld plads for mange beboere i Vejle. Selvom flere borgere har været skeptiske over for de nye tiltag, har renoveringen været nødvendig, forklarer Christoffer Aagaard Melson, formand for Teknikudvalget i Vejle Kommune.

”Det er nødvendigt at renovere Rådhustorvet. Vi har selvfølgelig mødt flere, der var utilfredse med vores plan eller mente, at prisen var for høj, men torvet er slidt, og det er vanskeligt at tilpasse arrangementer til det,” siger Christoffer Aagaard Melson.

Planen for renovationen er fastlagt, men ved borgermødet torsdag får borgerne mulighed for at få indflydelse på udsmykningen af Rådhustorvet, hvilke kunstværker der skal være, og hvilken belægning der skal omkranse pladsen. Mødet bliver afholdt, fordi udvalget oplever, at flere borgere føler sig overset i beslutningsprocessen.

Succesfuld renovering
Renoveringen skal være med til at styrke bylivet i Vejle. Christoffer Aagaard Melson mener, at de renoveringer, der er blevet foretaget i Vejle by de seneste 20 år, har været succesfulde og gjort Vejle til en af de mest attraktive midtbyer i Danmark.

”Det er fornuftigt at få mange inputs fra borgerne, men vi har også erfaringer fra de tidligere renoveringer sammen med vores kompetente fagfolk,” siger han.

Christoffer Aagaard Melson har været med siden 2015, hvor projektet begyndte med workshops for kommunens politikere, butikker og borgere, og han ser frem til, at Rådhustorvet står færdigt.

Borgerinddragelse
Ifølge udviklingschef hos Arkitektforeningen, Dorte Sibast, er det en god ide at inddrage kommunens borgere, når kommunen laver ændringer i det offentlige rum. Kommunerne skal dog være bevidste om, hvad de som kommune spørger borgerne om.

”Det er mest relevant at inddrage borgerne, hvis man vil høre, hvordan de vil bruge det offentlige rum,” siger Dorte Sibast og forklarer, at flere kommuner arbejder ud fra deres egen arkitekturpolitik for at bevare byggestilen og for at tage højde for fremtiden.