Politikere vil ikke betale for vildkatteproblem

Vilde katte i Vejle risikerer at smitte de tamme huskatte med dødlige sygdomme. Byrådet er tøvende i forhold til at betale sig ud af problemet, på trods af at flere organisationer råder til en løsning.

Skrevet af Mads Hørkilde, onsdag den 13. marts 2019

I Vejle Kommune oplever man, som i mange af landets andre kommuner, at vilde katte bliver syge, fordi de ikke bliver vaccineret. FOTO: Søren Pagter, Ritzau Scanpix.

Vilde katte dør af sult i hele landet, fordi de er ramt af sygdomme som katte-aids, leukæmi og ringorm. I Vejle Byråd har man besluttet, at det ikke er noget, man vil bruge penge på at komme til livs. Det er på trods af tal fra Dyrenes Beskyttelse, som viser, at Vejle Kommune er den kommune i Region Syddanmark, hvor borgerne indrapporterer flest tilskadekomne eller syge katte – kun overgået af Odense Kommune.

Formand for Natur- og Miljøudvalget, Karl Erik Lund (DF), lovede ellers i sommeren 2018, at han ville tage sagen om de vilde katte op på et byrådsmøde. Forslaget om at bevillige 50.000 kroner til en aftale med Kattens Værn om håndtering af vilde katte  blev dog nedstemt på et udvalgsmøde samme efterår.

”Det gik ikke ret godt. De andre i udvalget ville ikke være med til at bevillige de par håndøre, der skal til for at lave en aftale med Kattens Værn,” siger Karl Erik Lund.

Aftaler i andre kommuner virker
I Kolding-, Vejen- og Sønderborg Kommune har man oplevet stor succes med at lave en aftale med Kattens Værn. I de kommuner kan borgerne tilkalde værnet, hvis de opdager lidende katte i nød. Betalingen for sterilisering, vaccination og i værste fald aflivning af katten bliver så sendt til den pågældende kommune.

I Vejle Kommune bliver regningen sendt til borgeren, som henvender sig til Kattens Værn. Det er en aftale, der betyder meget ifølge formand for Kattens Værn, Mogens Wilbert.

”Vi har i de seneste år set, at i de kommuner, hvor kommunen betaler for indfangningen af de vilde katte, er borgerne mere tilbøjelige til at ringe efter os,” siger Morgens Wilbert.

Smittefare ændrer ikke på noget
Formand for Det Dyreetiske Råd, som rådgiver regeringen om lovgivning på området, Bengt Holst, peger på, at en regulering på området vil nedsætte risikoen for, at vilde katte med sygdomme smitter kæledyrskatte.

”Det er op til de lokale myndigheder, at holde øje med, om den lokale bestanddel af katte bliver for stor. Hvis bestanddelen bliver for stor, så risikerer man sygdomsepidemier blandt dyrene,” siger Bengt Holst.

Det er dog ikke noget, der gør, at Karl Erik Lund er villig til at tage problemet op i Natur- og Miljøudvalget igen.

”Hvis man tager sagen op igen, så er der jo nok mange, der vil pege på det som værende symbolpolitik,” siger Karl Erik Lund.

I flere sydjyske kommuner har kommunerne et samarbejde med Kattens Værn om at indfange vilde katte. Billedet er tilføjet efter udgivelsestidspunktet. Kilde: Kattens Værn.