Ny app skal hjælpe stammere

Prototypen på en ny app til stammere er nu klar. Teknologien er set før, men denne gang skal kunstig intelligens gøre det endnu bedre og billigere. Det er to unge iværksættere fra Vejle, der har fået ideen, som vækker interesse hos Stammeforeningen i Danmark.

Af Thor Stefansson Hiis og Andreas Bek, onsdag den 13. marts 2019

Prototypen på en ny app, der vil hjælpe de 50.000 danske stammere er klar. De to vejlensiske iværksættere Patrick B. Jørgensen og Sebastian Schultz er begge født med talefejl og stammer.

De har ud fra egne erfaringer og oplevelser udviklet et produkt, der ved hjælp af kunstigt ekko og kunstig intelligens, kan hjælpe stammere med at komme talevanskeligheder til livs.

App’en afspiller stammerens egen tale som et forsinket ekko, som får stammeren til at tale langsommere og mere flydende.

Sebastian og Patrick har sammen startet StutterTech. De vil med en ny app hjælpe stammere til at få et mere flydende sprog. Foto: Thor Hiis.

De modtog et legat på 45.000 kroner i 2017, som gjorde det muligt at arbejde hen imod en prototype. For nylig modtog de yderligere 276.000 kroner fra Innovationsfonden, som for alvor skubbede gang i udviklingen med produktet.

”Nu har vi endelig muligheden for at tage næste skridt,” siger Sebastian.

Teknologien bag

Der er allerede flere forskellige produkter på markedet, som benytter sig af samme teknologi. Den afgørende forskel på Patrick og Sebastians prototype er, at app’en benytter sig af kunstig intelligens. Det vil sige, at app’en tilpasser sig til den enkelte brugers talevanskeligheder og stammemønstre, og kan dermed komme med den bedst mulige hjælp til stammeren.

Det mest udbredte produkt, der findes i dag, skal indstilles til hver enkelt bruger af en specialist, det tager tid og koster penge. Den nye app har ikke brug for at blive indstillet af en specialist – det sørger app’en selv for.

Audiologopæd Bjarne Dammsbo, som er specialist i sprog- og talevanskeligheder, påpeger, at de produkter der i forvejen er på markedet, ikke har bidt sig fast hos stammere i Danmark.

”Der er siden gennembruddet med forsinkelsesteknologien for ti år siden ikke sket nogen nævneværdig fremgang i brugere, der benytter sig af teknologien. Det peger på, at de løsninger der er lige nu, simpelthen ikke er gode nok.”

Derfor glæder det Bjarne Dammsbo, at der er et billigere og bedre alternativ på vej. Også formand for Stammeforeningen, Ole Kring Tannert, glæder sig til at se det nye produkt.

Han er selv stammer, og har prøvet flere lignende produkter. Han har endnu ikke fundet en løsning, han er tilfreds med.

”Jeg ser frem til, at der kommer et ambitiøst nyt pust til teknologien, for der er ikke sket noget nyskabende for stammere i mange år.”