Klimastrejke bør blot være en demonstration

Fredag formiddag er der igen klimastrejke i Vejle. Arrangementet møder dog modstand fra en lærer på Rosborg Gymnasium, som mener, at strejken lige så godt kunne være en demonstration.

Af Louise Harkjær Møller, onsdag den 13. marts 2019

Naja Holst Nymand og Anna Raadshøj fra Rosborg Gymnasium er initiativtagerne til klimastrejke i Vejle. På fredag strejker de for anden gang på Rådhustorvet. Foto: Alexander Brøndum

På fredag er der fælles global klimastrejke på Rådhustorvet i Vejle for anden gang i år. Naja Holst Nymand og Anna Raadshøj fra Rosborg Gymnasium er igen arrangører af strejken, og de har et klart motiv med, at arrangementet skal foregå inden for normal skole- og arbejdstid.

”Det er vigtigt, at det er en strejke og ikke en demonstration, fordi det viser, at vi er villige til at ofre noget for at få fokus på klimaproblemerne,” siger Naja Holst Nymand.

Lærer på Rosborg Gymnasium Mette Hofman Bøegh er positiv over for initiativet om at sætte fokus på klimaet i Vejle, men hun tvivler på, at en strejke er den bedste løsning.

”Vi må forholde os til, at fravær fra ungdomsuddannelser er ulovligt. Derudover tænker jeg, at en demonstration en lørdag formiddag ville give lige så meget opmærksomhed til klimaproblemerne,” siger lærer Mette Hofman Bøegh.

Naja Holst Nymand og Anna Raadshøj er ikke enige.

”Klimastrejken tager udgangspunkt i svenske Greta Thunbergs idé om, at det ikke giver mening at gå i skole, hvis vores fremtid er uklar,” siger Anna Raadshøj.

Lærer Mette Hofman Bøegh forstår godt de unge kvinders argumenter for at strejke en hverdag, men hun er bange for, at de gode intentioner drukner i debatten om fravær.

”Modstanderne af strejken fokuserer på, at de unge mennesker hellere skal passe deres skole og finde innovative løsninger på at forbedre klimaet. Det første, jeg tænker, når jeg hører ’strejke’, er heller ikke, at det er en ofring,” siger Mette Hofman Bøegh.

Trods lærer Mette Hofman Bøeghs bemærkninger fortsætter de unge initiativtagere Anna Raadshøj og Naja Holst Nymand deres arbejde ufortrødent. De forventer op mod 300 deltagere, når klimastrejken løber af stablen på fredag mellem 10:00 og 12:00.

Læs også: Klimastrejke skal råbe befolkning og politikere op