Flertal i Folketinget vil bygge en ny motorvej omkring Vejle

Regeringen og Dansk Folkeparti har i dag fremsat et udspil, der skal sikre op mod 7,5 milliarder kroner til en ny midtjysk motorvej. Motorvejen skal gå fra Give til Haderslev, men risikerer at ødelægge Vejle Ådal, og det bekymrer lokalpolitiker. 

Af Nikolaj Skov, onsdag den 13. marts 2019

En ny motorvej kan være på vej til det midtjyske Arkivfoto: Ritzau Scanpix

 

Et blåt flertal har i dag præsenteret et udspil, der vil udvide vejnettet i Danmark. Især Vejle bliver berørt af det nye forslag. På tegnebrættet ligger en helt ny midtjysk motorvej fra Give til Haderslev – tidligere er motorvejen blevet kaldt Hærvejsmotorvej.

I Vejle har 2. viceborgmesteren, Søren Peschardt (A), blandede følelser omkring den nye midtjyske motorvej. Det er nemlig ikke besluttet endnu, hvor motorvejen præcis skal være. En undersøgelse, der er færdig til sommer, skal beslutte, om ruten skal gå vest eller øst om Billund. Det er ikke uden betydning for 2. viceborgmesteren, hvilken vej motorvejen skal gå rundt om Billund.

”Hvis den nye midtjyske motorvej bliver etablereret, er det altafgørende for mig, at den går udenom Vejle Ådal og de naturperler, vi har i vores kommune. Derfor mener jeg, at motorvejen skal gå vest om Billund,” siger han.

En undersøgelse skal beslutte, om ruten skal gå vest eller øst om Billund. Foto: Uddrag fra Regeringens forslag

Billund borgmester glad for udspillet

Hvis det besluttes at ruten skal gå vest om Billund, vil det betyde, at en større del af motorvejen vil gå gennem Billund Kommune. Borgmester i Billund Kommune, Ib Kristensen, hilser den nye motorvej velkommen. Han ønsker ligeledes en rute vest om Billund, selvom det vil få konsekvenser for de beboere tæt på den nye motorvej.

”Lige meget hvor motorvejen skal ligge, vil det gå ud over nogle borgere. Men motorvejen vil være en være en helt naturlig udvikling for at sikre infrastrukturen omkring lufthavnen, som er med til at underbygge turismen og erhvervslivet i Billund,” siger Ib Kristensen.

Før de to kommuner får svar på, hvor motorvejen skal ligge, skal Vejdirektoratet fortage en VVM-undersøgelse for at kortlægge motorvejens rute. Undersøgelsen kigger på de konsekvenser en ny vej vil få, og man kigger blandt andet på, hvordan det vil påvirke landskabet og dyrelivet i området. Prisen på den nye midtjyske motorvej indgår også i beslutningen om ruteplanlægningen, og her er ruten vest om Billund den dyreste. Finansministeriet vurderer, at den vil koste 7,5 milliarder kroner, hvorimod øst-ruten vil koste 5,8 milliarder.